O Autorce

czwartek, 5 grudnia 2013

Sezon katarów, przeziębień i groźnej grypy - Wzmacniamy odporność

Odżywianie to najważniejszy obok stylu życia aspekt naszego zdrowia.
Chcemy żyć długo i w dobrej kondycji. Poszukując środków, które uchronią nas przed infekcją, zajrzyjmy do spiżarni. Hmm a czego tu mielibyśmy szukać?
Jakiż to produkt miałby uratować nas przed atakiem bakterii i wirusów? Wielu z Was się zdziwi, wielu o niej doskonale wie,ale nie gości na zbyt wielu stołach. Dlaczego? Może zbyt mało atrakcyjna?

To OWSIANKA, zawieruszyła się wśród mnogości towarów.



Może uznaliśmy,że jest zbyt trudna w przygotowaniu? Nic bardziej mylnego. Tak naprawdę, nie chodzi o jej przygotowanie, ponieważ przepisów jest moc,co też jest jedną z jej zalet, ale o niesamowite zdrowotne właściwości.
Ja chcę napisać o kilku, ważnych teraz,w okresie wzmożonych przeziębień.
Zawiera rozpuszczalny błonnik, beta-glukan, który silnie stymuluje układ odpornościowy, powoduje uaktywnienie podstawowych jego komórek - makrofagów. Ma właściwości antybiotyczne i przeciwwirusowe.

A oto przepis na szybkie śniadanie dla spieszących się, dla tych,którzy nie lubią przesiadywać w kuchni:

2 łyżki płatków owsianych (zwykłe górskie,można też kupić na wagę) 
1 szklanka wody 
1 szklanka mleka 
pół łyżeczki masła klarowanego 
szczypta soli 

Płatki owsiane przepłukać na sitku zimną wodą (szybciej i lepiej się rozkleją), wsypać do gotującej się wody z mlekiem. Dodać masło i sól. W miarę upodobań można dodać suszoną żurawinę,namoczone wcześniej rodzynki,drobno pokrojone morele itp.
Gotujemy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu ok.15 min. często mieszając.

A może zaserwujemy sobie Surówkę Piękności 

3 łyżki płatków owsianych 
6 łyżek przegotowanej letniej wody 
1/2 szklanki chudego mleka 
10 szt.posiekanych orzechów laskowych 
1 jabłko 
1 łyżeczka miodu 
sok z połowy cytryny

Płatki owsiane zalać wodą i pozostawić na noc. Rano dodać sok z połówki cytryny, miód, jabłko starte na tarce, orzechy, mleko i wymieszać. Mleko można zastąpić w całości wodą, zarówno gotując owsiankę,jak i przygotowując surówkę piękności.

Aha, jeszcze jedno.Dzięki beta-glukanom, owsianka spowalnia proces starzenia się organizmu:) a u osób chorych na cukrzycę typu 1 i typu 2 obniża poziom glukozy i insuliny. U kobiet w ciąży z podwyższonym poziomem cukru - przeciwdziała wzrostowi.

O innych niezwykłych właściwościach tego ziarna,innym razem...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz