O Autorce

piątek, 13 grudnia 2013

Ocet jabłkowy - produkt dietetyczny i środek leczniczy



To powiedzenie będzie nam towarzyszyć za każdym razem,kiedy będziemy się dowiadywać o wspaniałych i jednocześnie prostych i dostępnych pokarmach i produktach.
Warto im poświęcić więcej czasu i uwagi.

Należy do nich niewątpliwie Ocet jabłkowy.

Prace nad nim prowadził amerykański uczony, prof.Jarwis w 1961 roku.Wraz z ukazaniem się jego prac rozpowszechniło się stosowanie octu jabłkowego w USA. Jego przepisy przeszły do makrobiotyki.
Obecnie stosowany jest powszechnie w medycynie naturalnej ze względu na dużą zawartość potasu, ponadto fosforu, sodu, magnezu, wapnia, siarki, żelaza, fluoru, krzemu...dostarcza organizmowi ok.50 biopierwiastków.
Prof.Jarwis zaleca stosować go jako produkt dietetyczny i jako środek leczniczy.

Działa profilaktycznie i leczniczo w przypadku wielu chorób, jak np.:

-  przeziębienie
-  reumatyzm
-  zaburzenia trawienia
-  bóle i zawroty głowy
-  bóle gardła
-  otyłość
-  choroby skórne
-  zaburzenia związane za zmianą pogody

Profilaktycznie polska lekarka-naturalistka, Jadwiga Górnicka zaleca następujące ilości:

  Dorośli: 2 x dziennie 2-4 łyżeczki octu z 2 łyżeczkami miodu na 1/2 szklanki przegotowanej wody, dobrze wymieszać.

  Dzieci: 1 łyżeczka octu z 2 łyżeczkami miodu rozpuszczonego w 1/2 szklanki przegotowanej  wody.

Ocet jabłkowy ma duże znaczenie ze względu na zawartość potasu, który odgrywa w organizmie bardzo ważną rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej.
Dzieciom jest niezbędny do wzrostu.
Opóźnia stwardnienie naczyń krwionośnych,czyli przeciwdziała procesom miażdżycowym.
Niszczy bakterie występujące w komórkach, zabierając im wodę.
Działa antyseptycznie przeciw stafylokokom i streptokokom (gronkowce i paciorkowce).

Aby uzmysłowić sobie jak ważny jest potas w naszym organizmie,posłużę się przykładami pozwalającymi na rozpoznanie jego niedoborów:

 1.  Wrażliwość na zimno, zimne nogi i ręce.Chęć spożywania ciepłych potraw.
 2.  Podatność nóg na odciski. Twardnienie skóry na piętach.
 3.  Skłonność do zaparć.
 4.  Podatność na przeziębienia i choroby infekcyjne.
 5.  Brak łaknienia, nudności.
 6.  Trudności w leczeniu zranień.
 7.  Częste swędzenie skóry.
 8.  Psucie zębów.
 9.  Występowanie pryszczy na twarzy.
10. Drganie powiek i kącików ust.
11. Częste, bolesne kurcze nóg w nocy.
12. Trudności w zrelaksowaniu się, stan wewnętrznego napięcia,utrudniony wypoczynek.
13. Bóle w stawach (rozwija się artretyzm)
14. Osłabienie pamięci,trudności w podejmowaniu decyzji.
15. Kłopoty ze snem.

Dzienne zapotrzebowanie na potas można zaspokoić popijając ocet jabłkowy z miodem i wodą przegotowaną, jedząc paprykę, pijąc naturalne soki, np.winogronowy, jabłkowy, z czarnej porzeczki.
Ocet jabłkowy ma wszystkie właściwości lecznicze jabłek.Nie jest wskazany dla wrzodowców.


Przepisy na częste dolegliwości podam następnym razem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz