O Autorce

piątek, 3 stycznia 2014

Czy sól naprawdę jest szkodliwa?


W naszych czasach dużo mówi się o konieczności ograniczenia spożycia soli, ponieważ jest ona dodawana do większości przetworzonych produktów spożywczych.
W ciągu ostatnich 50 lat na Zachodzie wokół soli rozgorzał prawdziwy spór.Jednakże poddawana badaniom sól to nie pełnowartościowa sól stosowana przez tysiące lat, ale jej wysoko przetworzona odmiana, składająca się  w 99,5% z chlorku sodu z dodatkiem substancji przeciwzbrylających, jodku potasu i dekstrozy (cukru) .To nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego i wodorotlenku sodu.

Zwykła sól kuchenna zawiera związki aluminium, które sprawiają,że jest sypka i się nie zbryla.
Takie aluminium jest bardzo toksyczne dla systemu nerwowego człowieka i prawdopodobnie stanowi jedną z głównych przyczyn choroby Alzheimera.

Prawdą jest, że nadmiar soli szkodzi ( zresztą jak każdy nadmiar ), ale jednocześnie nie można jej wykluczać z jadłospisu. Pewna ilość soli koniecznie musi być spożywana, ponieważ chlorek sodu jest nam niezbędny do życia.
Jak większość silnie działających substancji ma podwójną naturę,wzmacnia trawienie i wzmaga wydzielanie kwasu solnego w żołądku, a w bardziej zewnętrznym wymiarze pomaga mocniej skupić się na sprawach materialnych. Może być używana w celu "sprowadzenia kogoś na ziemię".
Ciekawostką jest, że w ludowej tradycji chińskiej uważano, że nadmiar soli prowadzi do chciwości.

Problem z solą nie polega jednak na samej soli, ale na tym, jaką jej odmianę spożywamy na co dzień.



Rafinowana, wyjałowiona podczas produkcji, sól stołowa, działa drażniąco na nasz organizm i nie zaspokaja zapotrzebowania na cenny chlorek sodu.
Życie bez chlorku sodu nie jest możliwe, to jeden z 12 potrzebnych do życia minerałów.
Kiedy organizm nie dostaje odpowiedniej ilości naturalnej soli, pojawiają się zmęczenie i choroby.

Prosty sposób na sprawdzenie jakiej soli używamy:

- wsypujemy do szklanki wody łyżkę soli i odstawiamy na noc. Sól przetworzona osadzi się na dnie, natomiast naturalna - rozpuści się.
Sól, która nie rozpuszcza się w wodzie, nie rozpuści się również w naszym organizmie. Taka nierozpuszczalna substancja,odkłada się w naszych tkankach i narządach, doprowadza do zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu i w konsekwencji doprowadza do:
- chorób serca
- artretyzmu
- twardnienia tkanek i arterii
- złogów wapnia w stawach itd.

Białą, rafinowaną sól podobnie jak biały cukier możemy traktować jako białą truciznę.
Dlatego, aby utrzymać zdrowie i siłę,powinniśmy używać w kuchni soli naturalnej, nierafinowanej.
Nie ma przecież problemu z dostaniem dobrej, rodzimej soli kamiennej albo wartościowej soli morskiej,zawierającej ponad 80 różnych pierwiastków ( sol kuchenna tylko 2-3 )
Gdy solimy jedzenie, lepiej robić to pod koniec lub po ugotowaniu, aby nie marnować zdrowych składników. Oprócz soli codziennie należy dostarczać organizmowi nieco potasu ( banany, sok pomarańczowy,pomidory,morele i figi suszone, ocet jabłkowy, awokado)



Prawdziwa sól morska, pełna zdrowych mikroelementów i makroelementów, jest szarawa lub brązowawa, nigdy śnieżnobiała.Poza tym zbryla się, a jej grudki są różnej wielkości.
Sól kamienna występuje w formie kryształków, są przejrzyste lub lekko zabarwione (żółte,pomarańczowe lub czerwonawe).Podobnie jak sól morska jest bogata w mikro i makroelementy.


Osoby używające rafinowanej soli często mają ochotę na sól, ponieważ nie zaspokajają potrzeb organizmu na pierwiastki śladowe, niezwykle cenne dla organizmu.Nasilone łaknienie soli zazwyczaj znika po kilku tygodniach stosowania pełnej, nieoczyszczonej soli.Należy uzupełniać ilość soli w organizmie, ale najlepiej w połączeniu z potasem, wodą lub pożywieniem.

Uwaga na etykiety!

Naturalna sól,zarówno morska jak i kamienna, nie powinna być śnieżnobiała, zbyt miękka ani całkiem sucha. Może się zbrylać i zatrzymywać wilgoć, ponieważ nie ma w niej dodatków chemicznych. Najlepiej kupować sól, która opisana jest jako nierafinowana i bez sztucznych dodatków.
Większość dostępnej w sklepach "Soli morskiej" to najczęściej jej biała i oczyszczona odmiana, wyjałowiona z prawie wszystkich pierwiastków śladowych.

Nadmiar soli

Nadmierna potrzeba spożycia soli może być próbą zrównoważenia:

- używania oczyszczonej soli lub braków minerałów w ciele
- zakwaszenia krwi lub zatrucia, również promieniowaniem
- działania rozpraszających pokarmów i napojów, jak alkohol,rafinowany cukier,słodz. napoje itp.
- słabego trawienia lub wydzielania zbyt małej ilości kwasu solnego
- strachu i niepewności

Nadmiar soli kuchennej jest znaną przyczyną wysokiego ciśnienia krwi, wrzodów i raka żołądka, obrzęków, zachcianek smakowych, uszkodzenia nerek, strachu, zmniejszonego wchłaniania substancji odżywczych oraz niedoboru wapnia,który z kolei prowadzi do osłabienia kości, nerwów, mięśni i serca!!!

Pewnymi oznakami nadwyżki soli są:

- bardzo wzmożone pragnienie
- ciemny mocz i cera
- zaciśnięte zęby
- nabiegłe krwią oczy

Niedobór soli

Dieta niskosolna lub bezsolna ma negatywne następstwa:

- zwiększa ilość reniny we krwi, która wywołuje skurcz naczyń
- obniża wytwarzanie insuliny
- zakłóca równowagę w przemianie materii, co prowadzi do dodatkowego zanieczyszczenia organizmu.
U osób z dietą o bardzo ograniczonej zawartości soli lub sodu można czasami zaobserwować takie objawy:
- zmniejszona siła i spadek popędu płciowego
- gazy jelitowe
- wymioty i zanik mięśni
Trzeba jednak wiedzieć, ze objawy takie mogą być wywołane również przez inne czynniki.

Sól jako lekarstwo



1. Bóle brzucha i wzdęcia z powodu trującego czy zepsutego jedzenia 

-     zjedz pół lub więcej umeboshi (solona japońska śliwka) lub wypij odrobinę osolonej wody
      przygotowanej w następujący sposób:
  sól podpraż na suchej patelni aż do zbrązowienia, do szklanki ciepłej wody dodaj kopiastą łyżeczkę prażonej soli. Wypijaj do 1/4 szklanki.
Słoną wodę lub słone śliwki w celu odtrucia można spożywać kilka razy w ciągu godziny.

2. Krwawiące dziąsła w stanie zapalnym lub ropnym

-    szczotkuj zęby i dziąsła drobną solą morską 2 x dziennie.
     Należy jednak pamiętać,że sól nie nadaje się do codziennej pielęgnacji jamy ustnej. może 
     spowodować uszkodzenia dziąseł i szkliwa, gdyż ma zbyt mocne działanie ścierające.
     Lepszym środkiem do mycia zębów jest woda utleniona lub soda spożywcza.

3.  Ból gardła

-   co godzinę płucz gardło osoloną, gorącą wodą

4.  Zapalenie skóry, wypryski, swędzenie
-    zmieniony chorobowo obszar skóry opłukuj słoną wodą.
  
Sól dla zdrowia



1. Sól ma istotne znaczenie w procesie obniżania nadmiernej kwasowości w komórkach, zwłaszcza w komórkach mózgu.

2. Jest niezbędna w procesie równoważenia poziomu cukru we krwi; ważna funkcja w profilaktyce i leczeniu cukrzycy.

3. Jest niezbędna do generowania energii hydro-elektrycznej, takiej "lokalnej mocy" potrzebnej komórkom ciała.

4.Jest "paliwem" dla układu nerwowego, bierze udział w komunikacji nerwowej między komórkami oraz przetwarzaniu przez nie informacji, również do prawidłowej pracy komórek mózgu.

5.Pomaga oczyszczać płuca z lepkiej flegmy i śluzu, szczególnie przy astmie.

6.Niezbędna przy pozbywaniu się kataru i oczyszczaniu zatok.

7.Jest naturalną substancją antyhistaminową.

8. Jest niezbędna przy zapobieganiu skurczów mięśni.



9.  Zapobiega wytwarzaniu nadmiaru śliny, tak,że nie wypływa ona z ust podczas snu.Jeżeli natomiast musimy wycierać z ust nadmiar śliny,tzn.,że mamy niedobór soli.

10. Sól reguluje sen, działa lekko nasennie.

11. Sól na języku zapobiega atakom suchego kaszlu.

12. Zapobiega powstawaniu skazy moczanowej i artretyzmu.

13. Jest niezbędna do utrzymania funkcji seksualnych i libido.

14. Jest istotna w zapobieganiu żylakom i "pajączkom" na nogach i udach.

15. Sól jest składnikiem mogącym pomóc nam w pozbyciu się podwójnego podbródka.

Kiedy organizmowi brakuje soli, w rzeczywistości jest on odwodniony.Ślinianki odczuwają
brak soli i produkują więcej śliny, aby zwilżać pokarm podczas przeżuwania oraz połykania i aby dostarczyć żołądkowi dostateczną ilość płynu niezbędną do trawienia. Krążenie krwi do ślinianek wzrasta i naczynia krwionośne w tej okolicy zaczynają "przeciekać". Ten "wyciek" rozprzestrzenia się poza obszar ślinianek,powodując gromadzenie się wody w okolicach podbródka, na szyi,a nawet na policzkach.

16. Sól jest absolutnie niezbędna do utwardzania struktury kości.Aż 27% soli zawartej w organizmie znajduje się w kościach. Osteoporoza może częściowo wynikać z zapotrzebowania organizmu na sól, jeżeli nie konsumujemy jej dostatecznych ilości,ponieważ wówczas pobiera ją z kości.



Sód i potas muszą pozostawać w organizmie w odpowiednich proporcjach. Nadmiar sodu czy niedobór potasu mogą sprzyjać rozwojowi prymitywnych komórek beztlenowych, takich jak guzy czy nowotwory.

Naturalna sól potrzebna jest również zwierzętom hodowlanym,ponieważ ich organizmy,podobnie jak ludzkie nie umieją produkować ani chloru ani sodu.

Zwierzęta wykazują naturalny apetyt na sól i lubią jej smak. Często podawana jest w taki sposób, aby zwierzę mogło jej używać wedle własnej woli.Nie ma obawy,ze podamy jej za dużo,gdyż zjadają jej tylko tyle ile potrzebują.
Nie wolno jednak dawać popularnej stołowej soli, która jest jałowa i nie zawiera dobroczynnych składników.Podobnie jak ludzie,potrzebują nierafinowanej,naturalnej soli.




Więcej na temat wspaniałych właściwości białego kruszcu,w następnym odcinku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz